Megrepedt Monokli

Ha valami értékes, az el is törhet...

Powered By Blogger

Lipsum

Mi is az a Lipsum?
Nos, a Lorem ipsum egy latint utánzó szöveg, amit leginkább a számítástechnikában egyes betűtípusok bemutatására használnak.

Tovább!


Maga a szöveg jelentéssel nem bír, csupán fél-halandzsa. Úgy keletkezett, hogy Cicero De finibus bonorum et malorum („A legfőbb jóról és rosszról”) című művéből véletlenszerűen kivágtak mondatokat, ahol csak érték, majd ezeket "összetapasztották". Íme egy példa, hogyan keletkezett a szöveg (itt például az első sor):

Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit

A Lipsum azért használható betűtípusok bemutatására, mert bár a betűeloszlása hasonlít az angoléhoz (és persze a magyaréhoz), ám mivel nem értelmes szöveg, ezért az ember nem olvassa a tartalmát, ami úgyis csak elterelné a figyelmét.
A Lipsum-nak több változata is van, többek között olyan, amiben több ékezetes betű szerepel, illetve amelyben kevesebb például a w vagy x betű.
Végezetül itt az eredeti Lorem ipsum szövege:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Kroly

0 komment:

Megjegyzés küldése

Translate

A blogról röviden

Üdvözlet!

Eme blogon különböző érdekes/vicces/elvont/hasznos dolgokat mutatok be, ami épp eszembe jut.

Jó nézelődést a MonokliBlog-on