Megrepedt Monokli

Ha valami értékes, az el is törhet...

Powered By Blogger

Jason Voorhees

Sziasztok!

Legújabb cikkem Jason Voorhees-ról, a Péntek 13. című slasher főszereplőjéről fog szólni.

Egy kis idővonal:

1946 Június 13. Jason megszületik. ( Tudni kell, hogy a gyerek szellemi fogyatékos)

1957 nyara - Jason táborozás közben belefullad a Crystal Lake ( Kristály tó) -be, miközben a felügyelői szeretkeznek.

1958 Június 13. Camp Crystal Lake-ben ( a Kristály tavi tábor), Jason anyja, Pamela Voorhees meggyilkolja a két tábori felügyelőt, de az ügy sokáig megoldatlan marad. A tábort bezárják.

1979 Június 13. Újra megnyílik a Camp Crystal Lake. Pamela Voorhees 7 embert megöl, csak egyvalaki éli túl, ő megölki mrs. Voorhees-t.

1984 Július 10.-11.     Jason Voorhees több embert megöl az újra megnyílt táborban, de a végén egy machetével vállon vágják, és meghal.
                  12.-13.     Kiderül, hogy Jason túlélte a machetés támadást, és Higgin's Heaven nevű nyaraló felé veszi útját, ott további embereket ölve meg ( ekkor szerzi a híres hokimaszkját is). Az öldöklés végén fejbe vágják egy baltával, ebbe belehal.
                 14.-16.     Jason testét a Wessex Country Mourd-ban levő hullaházba viszik, ahol feltámad, majd visszatér Camp Crystal Lake-be. Ott újabb 12 embert öl meg, de a vlégén a 12 éves Tommy Jarvis megszabdalja a fejét egy machetével.

Tovább!


1988 Május 12.     Tommy ellátogat Jason sírjához, viszont egy becsapódó villám feléleszti Jason-t, aki újra a Crystal Lake feli veszi útját. Ott mészárol egy sorozatot, majd Tommy belefojtja a tóba.

1993 Augusztus 22.   Egy telekinetikus képességekkel rendelkező lány feléleszti a tóban levő Jason-t, aki szokásához híven elkezd öldökölni ( minő érdekes), de ugyanez a lány később meg is öli őt.

1994. Május 12. Jason egy New York felé utazó hajóra kerül, majd kikötés után űManhattanen keresztül üldözi áldozatait.

1995 Október 13.  Az FBI felrobbantja Jasont, aki viszont különböző testekbe bújva tovább él, viszont végül a pokolra küldi az unokatestvére.

2002 szeptember 13   Freddy Krueger előhívja a pokolból Jasont-t, hogy kezdjen el öldökölni az Elm-utcában. Ennek a vége egy látványos párbaj lesz Freddy és Jason között.

2455 Augusztus 13. Jasont feléleszti egy kutatócsoport egy űrhajón, ott minden eddiginél több embert öl meg, de végül őt is sikerül ( végleg) likvidálni.



Na, most a puszta tények után:

Jason szerintem a legfőbb oka annak, hogy megnézzük a Péntek 13. filmeket. Jason áll szerintem a (filmekben előjövő) sorozatgyilkosok közül a legközelebb a "tökéletes gyilkológép" fogalmához. Nem gondolkodik, nem érez könyörületet, sajnálatot, semmi ( bár rögtön a Péntek 13. 2. részében láthatjuk, hogy az anyjához igen erősen kötődik).
Jason minden "supernatural" sorozatgyilkos tulajdonságával rendelkezik: nem hal meg (örökre), puszta sétálással utoléri rohanó áldozatait. Erről jut eszembe, ő sosem fut, mindig csak sétál. Főbb ismertető jegye a hokimaszk, amit visel, valamint a machete, amivel alkalomadtán lefejez/csonkít, bár itt meg kell jegyezni, hogy rendkívül leleményesen végez áldozataival, kevés ugyanolyan gyilkossága van. Félelmeiről nem sokat tudunk, elvileg nem fél semmitől, bár a Freddy vs. Jason-ben  Jason rémálmában azt tudjuk, meg, hogy fél a víztől, hiszen ebbe fulladt bele eredetileg, habár több részben is úszik, valamint áldozatait vízből kiugorva támadja meg.
Nem tudunk sokat Jason haláláról, az eredeti részekben, csak annyit tudunk meg, hogy belefulladt a tóba, miközben a felügyelő pár szeretkezett, a Freddy vs. Jason-beli rémálomban a többi kisfiú löki a vízbe ( ez szerény véleményem szerint valószínűtlen).

Nos, ennyi. most következzen egy kis felsorolás a franchise részeiből (név + szlogen):

Péntek 13.    They were warned...They are doomed...And on fridasy the 13th, nothing will save them.
Péntek 13. II.rész    The body count continues...
Péntek 13. 3-D    New dimension of terror
Péntek 13. VI.rész    Three times before, you have felt the terror, known the madness, lived the horror. But this is the one, you've been screaming for.
Péntek 13. V.rész If Jason still haunts you, you're not alone.
Péntek 13. VI.rész  Nothing this evil ever dies
Péntek 13. VII.rész On Friday the 13th jason is back. but this time someone's waiting.
Péntek 13. VIII.rész New York has a new problem
Péntek 13. XI.rész  Evil has finally found a home
Jason X Evil gets an upgrade

És végül következzen egypár kép:




1 komment:

Névtelen 2009. december 30. 16:51  

Nem semmi!

Megjegyzés küldése

Translate