Megrepedt Monokli

Ha valami értékes, az el is törhet...

Powered By Blogger

Időutazás

A mostani postom az időutazásról fog szólni, többnyire saját gondolataimat lejegyezve, de előfordulhatnak egyes más emberek, esetleg szerzők (pl. Stanisław Lem) idézetei is. A cikk teljesen kitalációkra, feltételezésekre és jóslatokra épül, ilyen szellemben olvassátok tovább:


Tovább!


A réteges-idő-elmélet



Képzeljük el, hogy az idő rétegekből áll: történik valami, abból következik ez, ebből meg emezek, és így tovább. Nos, amennyiben ilyenkor valaki visszautazik a múltba, és ott megváltoztat valamit, annak következményei is változnak, szóval onnantól kezdve egy új "idővonal", teljesen új történésekkel, eseményekkel. Viszont mi történik az akkor már nem létező dolgokkal? Ez vezet az ún.



Relatív jelen és véges jövő elmélet



-ekhez, miszerint: most vagy. Tegyük fel, hogy 2020-ban valaki visszamegy az időben, és megelőzi a 2. világháborút. Nos, ilyen körülmények esetén (pl. a szüleid eredetileg egy fogolytáborban találkoztak, vagy hasonló) jelenleg te NEM születhetsz meg. De akkor hogyan létezel most? Azt lehet mondani, hogy 2020-ig létezel, és utána még az emléked is kitörlődik mindenhonnan ( vagy legalábbis hasonló).

A másik probléma, hogy tegyük fel, hogy 2020-ből kiindulva az az ominózus ember gyökeresen megváltoztatja a múltat: mi történik 2020-ban? Háááát, valószínűleg ugyanaz: megszűnik létezni. Ekkor viszont "idődugóhúzó" keletkezhet, dh.: az ember aki visszament, az létezik. Visszamegy az időben, megváltoztatja azt, ekkor megszűnik létezni. Viszont akkor ki ment vissza az időben? Ezek szerint nem is változhatott meg semmi. Akkor viszont...



A jövő-komplexus teória



Tegyük fel, hogy államvizsgázol. Előremész az időben, és látod, hogy a vizsga nagyon rosszul sikerült, és egyben azt is látod, hogy mik lesznek a kérdések, és így tökéletesen fel tudsz készülni. Tulajdonképpen mi történik? A válaszokat betéve tudod, viszont a jövőben azt láttad, hogy rossz lesz. Hogyan tovább? Több lehetőség fordulhat elő:


  • Jövő-fóbia: A fejedben van, hogy rosszak lettek a válaszok, ezért kényszert érzel arra, hogy a rossz válasz írd.
  • Az időben nem lehet előrefelé utazni.

  • A jövő változhat.


A "lehető legjobb jelen"-elmélet

 Tegyük fel, hogy a jövőből folyamatosan alakítgatnak a múlton: diktátorokat veszejtenek el, háborúkat állítanak le. Amennyiben ez így van (és ha van időutazás, a végső cél szerintem ez lenne), akkor hogyan lehetnek manapság is háborúk, éhínségek, mészárlások? Nos, ezen tényállás szerint kettő dolog lehetséges:

Elérkeztünk a lehető legjobb világhoz, és ennél már csak rosszabb lehetne minden, szóval ilyen az "ideális" világ.

Politikai, tudományos, illetve esztétikai sakkban tartás esetén valamilyen oknál fogva nem lehetséges az időutazás: nem egyezik bele senki, úgy érzik "nem illik" gyámolgatni az emberiséget, illetve az történelem megváltoztatásától okozott következményektől félnek.


Írók véleménye az időutazásról:


Dan Brown: A Da Vinci kód-ban elhangzik egy okfejtés az időutazásról, miszerint: Ha lehetségessé válna valamikor az időutazás, akkor a jelen tele lenne időutasokkal, szóval ár biztosan észrevettük volna. Ezzel az a baj, hogy amennyiben feltalálnák a jövőben az időutazást, nem valószínű, hogy az teljesen korlátlan mértékben folyna.


Stanisław Lem: Lem sokat foglalkozott műveiben az időutazás kérdésével, többször azt már létező, tényszerű dologként említve. Egyik novellájának főhőse Ijon Tichy magának az embernek a tökéletesítésén törekszik, viszont elkerülhetetlenül szabotálják tervét, ennek eredménye, hogy az emberi faj semmiben sem változott meg.





Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatta előadásomat, egyenlőre véget ér eszmefuttatásom ezen a téren.


                                                                Kroly




0 komment:

Megjegyzés küldése

Translate

A blogról röviden

Üdvözlet!

Eme blogon különböző érdekes/vicces/elvont/hasznos dolgokat mutatok be, ami épp eszembe jut.

Jó nézelődést a MonokliBlog-on